ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΕΓΚΥΟΥΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΥΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΙΕΥΤΗΡΑ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟ ΜΠΑΤΑΚΗ

Image result for μπατακης χαραλαμπος

 

 

Όταν πρόκειται να ταξιδεύσει μια έγκυος καλό είναι προηγούμενος να παίρνει κάποιες συμβουλές και κάποιες οδηγίες για προληπτικά μέτρα. Αυτό είναι ιδιαίτερα αναγκαίο όταν ο ταξιδιωτικός προορισμός είναι σε περιοχές με ιδιαίτερα προβλήματα.

Δύο επισκέψεις στο γιατρό που παρακολουθεί την εγκυμοσύνη είναι απαραίτητες μια πριν την αναχώρηση και μια μετά την άφιξη.

Πριν την αναχώρηση μια επίσκεψη στον γυναικολόγο είναι απαραίτητη για  να επιβεβαιωθεί ότι το  ταξίδι δενθα έχει αρνητικές επιπτώσεις   στην κύηση, για το λόγο αυτό ,1ον)ελέγχεται όλο το ιατρικό και μαιευτικό ιστορικό δηλ. ο αριθμός των προηγούμενο κυήσεων, ο αριθμός των προηγουμένων τοκετών,  η πιθανή ημερομηνία τοκετού ,η ζωτικότητα του εμβρύου, το ανοσοποιητικό  επίπεδο της εγκύου(εμβόλια), για ηπατίτιδα Α(Δεν υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα για την ασφάλεια του εμβολίου στην εγκυμοσύνη. Οι έγκυες που πρέπει να ταξιδέψουν σε περιοχή υψηλού κινδύνου συνιστάται να εμβολιάζονται αν ο κίνδυνος για τη νόσο είναι μεγαλύτερος από εκείνον του εμβολίου. Προτιμάται η ανοσοσφαιρίνη από τον εμβολιασμό.) καιηπατίτιδαΒ(Συνιστάται το εμβόλιο εφόσον υπάρχει κίνδυνος), ιλαρά, ερυθρά, ανεμοευλογιά( Αντενδείκνυται. Ο εμβολιασμός συστήνεται μετά τη γέννα. Ανεμβολίαστεςγυναίκες συστήνεται να ταξιδέψουν μετά τη γέννα.), Διφθερίτιδας- τετάνου-κοκκύτη(Δεν αντενδείκνυται, δεν υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα για την ασφάλεια του στην εγκυμοσύνη. Προτιμάται το 2ο ή το 3ο τρίμηνο.) Διφθερίτιδας- τετάνου (Αντενδείκνυται,όπως αν δεν έχει ολοκληρωθεί το σχήμα ή δεν έχει χορηγηθεί αναμνηστική δόση την τελευταία δεκαετία.),Πολιομυελίτιδα, αδρανοποιημένο(Ενδείκνυται σε ενδημικές περιοχές ή αν ο κίνδυνος έκθεσης είναι υψηλός.),

Αποκλεισμός παθολογίας κύησης(υπέρταση, ουρολοίμωξη, υπερουρηχαιμία κ.α.),3ον)υπερηχογράφημα για την εκτίμηση του βάρους του εμβρύου, την θέση του πλακούντα και την ποσότητα του ΑΥ .

Όσο αφορά το ταξίδι έχει σημασία  ο προορισμός,, η διάρκεια του ταξιδιού, τα μέσα μεταφοράς που θα χρησιμοποιήσει η έγκυος, το αντικείμενο του ταξιδιού (διακοπές, δουλειά, επιστροφή στην οικογένεια κ.λπ) είναι σημαντικό στο ταξίδι η έγκυος  να συνοδεύετε .

Υπενθυμίζουμε στην έγκυο τα σημεία εκείνα που θα την ανησυχήσουν και θα απευθυνθεί άμεσα σε εξειδικευμένο κέντρο, τα σημεία αυτά είναι : συσπάσεις της μήτρας, αίμα από τα γεννητικά όργανα, οιδήματα, πονοκέφαλος, τάσι για εμμετο, όλα αυτά θα πρέπει να την οδηγήσουν σε ένα ειδικό κέντρο.

Τέλος η έγκυος θα πρέπει να είναι εφοδιασμένη 1ον)με ένα έντυπο με την παρακολούθηση της στην κύηση όπου θα αναγράφεται η ΑΡΤ.ΠΙΕΣΗ ,η ΟΜΑΔΑ ΑΙΜΑΤΟΣ, και  το Rh, οι ΕΒΔ. κύησης, Υπαρηχογραφηκή Ηλικία Κύησης, τα  φάρμακα που παίρνει 2ον)με φάρμακα για χρίση σε περίπτωση ανάγκης ,όπως  προγεστερόνη, μαγνήσιο.

Στο 2ομέρος θα αναφερθούμε στις οδηγίες για ταξίδι ανάλογα με το μέσο μεταφοράς που θα χρησιμοποίηση η έγκυος.