ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΕΓΚΥΟΥΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΥΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΙΕΥΤΗΡΑ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟ ΜΠΑΤΑΚΗ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΕΓΚΥΟΥΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΥΣΟΥΝ

ΜΕΡΟΣ 2ο

 

Οδηγίες σε συνδυασμό με το μέσο μεταφοράς 

 

ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ

Το ταξίδι με αεροπλάνο δεν συνιστάτε μετά την 37ηεβδ. ή μετά την 32η εβδ σε δίδυμο κύηση.

Οι αεροπορικές εταιρείες με τον φόβο πιθανών επιπλοκών αποφεύγουν να δέχονται εγκύους στις εβδομάδες αυτές.

Στο ταξίδι με αεροπλάνο ο κίνδυνος θρομβοεμβολικού επεισοδίου είναι 5 έως 10 φορές μεγαλύτερος στην διάρκεια της κύησης από ότι στον γενικό πληθυσμό. Η κύηση είναι ταξινομημένη μεταξύ 2ουκαι 3ουεπιπέδου κινδύνου θρομβοεμβολικού επεισοδίου από το διεθνές συμβούλιο υγείας στην κύηση(conseildesanteinternationaldelagrossesse).

Η κύηση ευνοεί την διάταση του φλεβικού δικτύου πράγμα το οποίο σε συνδυασμό με την επιβράδυνση της ροής του φλεβικού αίματος  από την πίεση στο σύστημα της κάτω κοίλης και την αυξημένη πηκτικότητα στην διάρκεια της κύησης ευνοούν την ανάπτυξη θρόμβων.

Για τον λόγο αυτό συστήνεται η συχνή μετακίνηση στην διάρκεια του αεροπορικού ταξιδιού ιδιαίτερα αν πρόκειται για ταξίδι πάνω από ώρα ,σε αυτό βοηθάει  πολύ η επιλογή θέσης δίπλα στο διάδρομο, καλτσόν με αυξημένη ελαστικότητα και καλή ενυδάτωση. Ο κίνδυνος τραυματισμού σε περίπτωση αναταράξεων είναι υπαρκτός και  για τον λόγο αυτό πρέπει όταν κάθετε η έγκυος να φοράει την ζώνη ασφαλείας την οποία θα φροντίζει να δένει χαμηλά. Η χρίση σαλικυλικού (ασπιρίνη)δεν  έχει αντένδειξη. 

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Ο τρόπος αυτός ταξιδιού καλό είναι να μην προτιμάτε γιατί μετά τον 3ομήνα αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού . Θα πρέπει να αποφεύγονται οι μεγάλες αποστάσεις ,οι συχνές μετακινήσεις και οι κακή δρόμοι. Συνιστάται να γίνονται  συχνές στάσεις, κάθε μία με δύο ώρες και  συχνή ενυδάτωση. Η χρίση της ζώνης ασφαλείας είναι απαραίτητη και θα πρέπει να δένεται χαμηλά.

Οποιοδήποτε τροχαίο συμβάν και το ποιο μικρό θα πρέπει  η έγκυος να επισκέπτεται γιατρό.

ΚΑΡΑΒΙ

Το ταξίδι με καράβι εάν δε έχει μεγάλη διάρκεια( πάνω από 24 ώρες) μπορεί να γίνει. 

Η έγκυος  θα πρέπει να έχει ενημερωθεί για  τις ταξιδιωτικές οδηγίες στην διάρκεια της κύησης. 

Μεγαλύτερης διάρκειας ταξίδι ,π.χ κρουαζιέρα ,μετά την 24ηεβδ, καλο είναι να αποφεύγετε λογο τις δυσκολίας παροχής βοήθειας σε περίπτωση ανάγκης.

ΤΡΑΙΝΟ  

Το ταξίδι με το  τραίνο είναι περισσότερο  άνετο για τις έγκυες, Στην διάρκεια του έχουν την δυνατότητα να κινούνται άνετα, να ενυδατώνονται εύκολα και γενικά έχουν μεγαλύτερη άνεση.