ΜΠΑΤΑΚΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ- ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ

Στίς 3 Μαρτίου γίνονται οι εκλογές στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) .Μια διαδικασία που όλα τα χρόνια που συμμετέχω δεν έχει αλλάξει σε τίποτα. Όταν αναφέρομε στην διαδικασία, δεν αναφέρομε στην διαδικασία εκλογής προεδρείου αλλά σε όλα τα «δρώμενα» τις ημέρες που προηγούνται της εκλογής. 

Οι παρατάξεις που συμμετέχουν στις εκλογές κινητοποιούνται, γράφουν διαπιστώσεις για την άσχημη κατάσταση του συστήματος υγείας στην Ελλάδα, την «Αξιοπρέπεια στην άσκηση και την ιατρική αμοιβή»!!,την προσήλωση τους με ΕΥΘΥΝΗ στις αρχές για την Υγεία των πολιτών και τα Δικαιώματα των Ιατρών!!, την ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ στα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα και την άσκηση της Ιατρικής!!, την ΣΥΝΕΠΕΙΑ στις προσδοκίες της Κοινωνίας και του Ιατρικού Σώματος και την ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ για τις διεκδικήσεις της Ιατρικής Κοινότητας και ΟΛΩΝ των Ιατρικών Κλάδων!!, μαζί με ΟΛΟΥΣ τους Ιατρούς τους οποίους υπηρετούν!!! και μαζί με τους πολίτες για την Υγεία των οποίων μάχονται!! .
Όσοι έχουν πρόσβαση σε κομματικούς μηχανισμούς τρέχουν να πάρουν την «ευλογία»του αρχηγού προκειμένου να πάρουν κανένα ψήφο παραπάνω . 
Είναι γεγονός ότι η αλματώδης εξέλιξη της βιοϊατρικής τεχνολογίας ,το νέο οικονομικό και κοινωνικό status που διαμορφώνεται στην χώρα μας συμβάλουν σε αλλαγές στις απαιτήσεις της παρερχομένης ιατρικής περίθαλψης, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και κατ’επέκταση στην επιστημονική συγκρότηση και την αγορά εργασίας των γιατρών.
Η χρίση της τεχνητής νοημοσύνης στην ιατρική ,που ήδη έχει αρχίσει να εφαρμόζεται ,είναι ένα παράδειγμα που αφορά τους γιατρούς των οποίων η ειδικότητα θα βρεθεί στην αιχμή αυτής της τεχνολογίας όπως είναι οι ακτινοδιαγνώστες κ.α.. Αυτές οι αλλαγές είναι δύσκολο έως αδύνατόν να διαχειριστούν με τους τρόπους λειτουργίας των δημόσιων και ιδιωτικών φορέων υγείας,αλλά και με τις μέχρι τώρα συνδικαλιστικές προσεγγίσεις του Ιατρικού Συνδικαλιστικού Κινήματος. 
Ο ιδιωτικός τομέας δραστηριοποιείτε έντονα για να ανταποκριθεί στην νέα πραγματικότητα με την παρουσία μεγάλων θεραπευτικών και διαγνωστικών ομίλων ( CVC κ.α ) η δραστηριοποίηση όμως αυτή πρόκειται να αλλάξει ραγδαία το επαγγελτικό περιβάλλον των αυτοαπασχολούμενων γιατρών τα πάγια έξοδα των οποίων (ΕΦΚΑ-ΕΦΟΡΙΑ κα) αυξάνουν σημαντικά και η λειτουργία των ιατρείων σε λίγο διάστημα θα είναι προβληματική.
Ο δημόσιος τομέας πάνω σε παλαιές δομές και αντιλήψεις προσπαθεί να κρατήσει ένα επίπεδο λειτουργίας.
Σε αυτή την πραγματικότητα θα πρέπει να βρούμε το θάρρος να εγκαταλείψουμε παλιές φθαρμένες εκλογικές τακτικές, φρασεολογίες και αντιλήψεις και να απαιτήσουμε νέες δομές που θα διασφαλίζουν τον γιατρό επιστημονικά και εργασιακά. Στον ιδιωτικό τομέα ζητώντας την παροχή κινήτρων με χρηματοδότηση, φοροαπαλλαγές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις για την δημιουργία συνενώσεων αυτοαπασχολούμενων γιατρών αλλά και στο δημόσιο τομέα εγκαταλείποντας την αντίληψη της εργασιακής σχέσης «πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης» με την υιοθέτηση ελαστικών μορφών εργασίας σύμφωνα με τις ανάγκες που υπάρχουν στα νοσοκομεία αλλά και στις πρωτοβάθμιες δομές.
Τέτοιες παρέμβασεις θα πρέπει να συμπεριληφθούν στην ατζέντα του συνδικαλιστικού κινήματος των γιατρών για να μπορέσουμε να αναστρέψουμε το κύμα φυγής νέων γιατρών στο εξωτερικό την αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας ,την διασφάλιση και διάσωση των αυτοαπασχολούμενων γιατρών και την δημιουργία νέων ιατρικών θέσεων εργασίας. 
ΜΠΑΤΑΚΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ
ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ-ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΧΑΝΙΩΝ ΣΤΟΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΠΟ ΤΟ 1996