Η εφαρμογή των ΣΔΙΤ στα νοσοκομεία

Του Δημήτρη Μπατάκη, Τομεάρχη Υγείας ΟΝΝΕΔ

Οι Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα στην υγεία υπέρ του Εθνικού Συστήματος Υγείας, δεν είναι κάτι το άγνωστο στην Ελλάδα, καθώς είχαν ξεκινήσει ανεπιτυχώς  από το 2006.

Ενώ το 2010 νομοθετήθηκε η πλήρης αξιοποίηση του εξοπλισμού και του ανθρώπινου δυναμικού του ΕΣΥ.

Δυστυχώς όμως, καμία κυβέρνηση δεν είχε την τόλμη να προωθήσει ριζικές αλλαγές και να πετύχει την συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στο πολύπαθο χώρο της υγείας.

Η παρούσα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας φέρνει ξανά στο τραπέζι των συζητήσεων το θέμα της συνεργασίας του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στο εθνικό σύστημα υγείας, μια προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, με αποτέλεσμα οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και τα ιδιωτικά νοσοκομεία να δείχνουν πλέον ανοιχτά την επιθυμία τους να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτόν τον τομέα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το νοσοκομείο των Ιωαννίνων, όπου  η διοίκησή του προετοίμασε το νοσοκομείο για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού. Στο νέο υπερσύγχρονο 4ο κτίριο που άνοιξε χωρίς πρόσθετο προϋπολογισμό και νέο μόνιμο προσωπικό, αναπτύσσονται υπηρεσίες που μπορούν να παρέχονται ως υπηρεσίες ιατρικού τουρισμού.

Αγοράστηκε η νέα ξενοδοχειακή και τεχνολογική υποδομή που είναι αναγκαία για τον ιατρικό τουρισμό (νέα κρεβάτια και λοιπός εξοπλισμός) και γίνεται πιστοποίηση των κλινικών του νοσοκομείου με ISO, ώστε να αξιοποιηθούν από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Αξίζει να αναφερθεί, ότι οι ΣΔΙΤ που προωθεί η κυβέρνηση στοχεύουν στην ενδυνάμωση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και στην ενίσχυση της πολιτικής της καθολικής κάλυψης με περισσότερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες προς τον ασθενή.

Είναι απόλυτα επιβεβαιωμένο ότι η αναγκαία και αποδοτική συνεργασία του κράτους με ιδιώτες παρόχους και ο επικουρικός – συμπληρωματικός ρόλος του Ιδιωτικού Τομέα στην Υγεία θα δημιουργήσει πολλά οφέλη στην κοινωνία.

Ήρθε η ώρα να αναβαθμίσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας και να το βελτιώσουμε χωρίς ιδεολογικές αγκυλώσεις και ιδεοληψίες.