Αποκλειστικό - Η ομιλία του καθηγητή, Ιωάννη Τούντα στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο ΄΄Διαχείριση Κρίσεων στον τομέα Υγεία΄΄ του ΕΚΕΠΥ

Των Ζήση Κωνσταντίνου – Μπατάκη Δημητρίου

Κεντρικός ομιλητής του θέματος ‘’ Τα Γενόσημα φάρμακα μπορούν να γίνουν μοχλός ανάπτυξης’’, παρουσιάσθηκε ο Γιάννης Τούντας, Αναπληρωτής Καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής Παν/μίου Αθηνών και Διευθυντής του Κέντρου Μελετών Υπηρεσιών Υγείας.

Ο κ. Τούντας, υποστήριξε στην ομιλία του που πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου ΄΄ Διαχείριση Κρίσεων στον τομέα Υγείας΄΄ το οποίο διοργανώνεται από το ΕΚΕΠΥ του Υπουργείου Υγείας και βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, ότι βασικός στόχος της πολιτικής φαρμάκου αποτελεί η συγκράτηση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης.         Μάλιστα, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι δεν πρέπει να επιτραπεί στα σχέδια της Τρόικας να φθάσει η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη στο 1% του ΑΕΠ της χώρας, διότι αυτό εμπεριέχει άμεσες συνέπειες και κίνδυνοι για την προάσπιση της δημόσιας υγείας του πληθυσμού.                                                                                                                                       Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι όσον αφορά την κατανάλωση Γενόσημων βρισκόμαστε σε καλά σημεία σε επίπεδα ενδονοσοκομειακής φροντίδας (νοσοκομεία), ενώ αντίθετα, σε επίπεδα εξωνοσοκομειακής φροντίδας είμαστε αρκετά πίσω (φαρμακεία). Τόνισε ότι τα Γενόσημα χαρακτηρίζονται από υψηλή ασφάλεια και ελέγχονται με Ευρωπαϊκές προδιαγραφές, γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι διαρκώς, γίνεται αυστηρός έλεγχος στις αδειοδοτήσεις τους.                   Ο καθηγητής, έθεσε στο τραπέζι το θέμα της προστασίας τιμών των Γενόσημων. Ειδικότερα, είπε ότι πρέπει να προστατεύσουμε τις τιμές των γενόσημων φαρμάκων, καθώς αν δεν γίνει αυτό και μειωθούν πάρα πολύ οι τιμές τους κινδυνεύουν να αποσυρθούν, διότι δεν θα υπάρχουν κίνητρα στους ιατρούς και τους φαρμακοποιούς να τα προωθήσουν.                 

Στο τέλος της ομιλίας του άσκησε ισχυρό ρόλο στη πολιτική που διενεργείται και έδωσε ορισμένες προτάσεις για μία εθνική πολιτική του φαρμάκου, όπως τη χαρακτήρισε:                

1) Nα γίνει άμεση εισαγωγή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων συνταγογράφησης τους, που πρόσφατα συντάχθηκαν από τον ΕΟΦ,

2) Να δημιουργηθούν υποχρεωτικά ποσοστά συνταγογράφησης Γενόσημων σε κάθε ιατρό και φαρμακοποιό,

3) Να γίνεται συνεχώς έλεγχος της συνταγογράφησης. Ιδιαίτερα έκανε λόγο για την επιβράβευση των ιατρών που κάνουν ορθή χρήση της συνταγογράφησης, πέρα ασφαλώς από τις                      κυρώσεις όποιων δεν διενεργούν σωστή χρήση αυτής,

4) Να γίνει εξίσωση μεικτού κέρδους,

5) Να ενσωματωθεί το ICD-10 στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση.