You are here:

Ηλίας Μόσιαλος: Γιατί θα αποτύχει ο προσωπικός γιατρός – Τα δομικά προβλήματα του ΕΣΥ

Ηλίας Μόσιαλος: Γιατί θα αποτύχει ο προσωπικός γιατρός - Τα δομικά προβλήματα του ΕΣΥ

Την εκτίμηση πως ο θεσμός του προσωπικού γιατρού θα αποτύχει, εξέφρασε χθες ο Ηλίας Μόσιαλος, κατά την παρουσίαση του βιβλίου του καθηγητή Νίκου Πολύζου, με τίτλο “Πολιτική Υγείας και Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας”.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο πρώην αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους και ο διευθύνων σύμβουλος της Ομίλου Ιατρικού Αθηνών Βασίλης Αποστολόπουλος.

Ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο London School of Economics (LSE) έκανε λόγο για λανθασμένο μοντέλο:

“Το πρωτοβάθμιο σύστημα πρέπει να αντανακλά τις σύγχρονες επιδημιολογικές τάσεις”, σχολίασε, σημειώνοντας πως ο προσωπικός γιατρός δεν είναι η καλύτερη επιλογή και δεν πρόκειται να πετύχει. “Είναι ένα σύστημα ρύθμισης κυκλοφορίας και συνταγογράφησης“, είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μόσιαλος τόνισε πως το 1% των ασθενών προκαλούν το 35% του κόστους των υπηρεσιών Υγείας και το 10% των ασθενών προκαλούν το 70% του κόστους, λόγω πολλαπλών συννοσηροτήτων.

πισήμανε πως το μοντέλο που επιλέγεται από χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, είναι οι πολυκλινικές (ιδιωτικού τομέα), οι οποίες έχουν κάλυψη από γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων και μπορούν να καλύψουν τις συννοσηρότητες.

Όπως είπε, το υπουργείο Υγείας θα έχει πλέον ρόλο στρατηγικό και ο ρυθμιστικός του ρόλος θα αναβαθμιστεί. Το ίδιο θα συμβεί και σε άλλους ρυθμιστικούς Οργανισμούς, όπως ο ΕΟΦ και ο ΕΟΔΥ, που θα πρέπει να αποκτήσουν τον πραγματικό τους ρόλο στο σύστημα Υγείας

Διαχωρισμός

Σε σχέση με τα προβλήματα του ΕΣΥ, ο καθηγητής έκανε λόγο για ένα σύστημα το οποίο δημιουργήθηκε το 1984 και από τότε έχει αλλάξει πολύ λίγο.

Σημείωσε πως οι πολιτικοί αντιμετωπίζουν την Υγεία ως κόστος και την Παιδεία ως επένδυση, ενώ στο ΕΣΥ υπάρχει σύγχυση ρόλων.

Στην Ελλάδα, ωστόσο, το υπουργείο Υγείας είναι εντολέας και εντολοδόχος, διότι τα νοσοκομεία ανήκουν σε αυτό. Ανέφερε χαρακτηριστικά:

Όταν οι ρόλοι δεν είναι διακριτοί, δεν μπορείς να περάσεις στο νέο διοικητικό μοντέλο, στο οποίο οι εντολείς προσπαθούν να πάρουν πίσω τον έλεγχο από τους εντολοδόχους. Όταν δίνεις μία λευκή επιταγή στους εντολοδόχους, είναι πιθανό να μην έχεις τα επιθυμητά αποτελέσματα“.

Σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο, ο εντολέας (ασφαλιστικό Ταμείο) θέλει να γνωρίζει εάν παίρνει τις υπηρεσίες για τις οποίες πληρώνει. Όσο οι ρόλοι αυτοί εφάπτονται, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε νέα διοικητικά μοντέλα.

Επικαλέστηκε το μοντέλο του Γερμανού κοινωνιολόγου Μαξ Βέμπερ, το οποίο προβλέπει αξιοκρατικούς κανόνες λειτουργίας, όπως συμβαίνει σε μία σειρά από χώρες, με διαφορετικά ποσοστά επιτυχίας. “Αυτό δεν υπάρχει στην Ελλάδα, όπου λειτουργεί το κομματικό μοντέλο, μία ταύτιση της διοίκησης με το κόμμα και το κράτος (σοβιετικό μοντέλο ανάλυσης), είπε.

Η διοίκηση των νοσοκομείων πρέπει να είναι αυτόνομη από το υπουργείο Υγείας, ώστε οι μηχανισμοί λογοδοσίας να λειτουργούν διαφορετικά και με περιφερειακή διάρθρωση“, υπογράμμισε.

Πόροι

Ο κ. Μόσιαλος διευκρίνισε πως, για να εφαρμοστεί το νέο διοικητικό μοντέλο, πρέπει να υπάρχουν καλά πληροφοριακά συστήματα και αμοιβές που επιβραβεύουν την αξιοκρατία, την προσπάθεια και την ποιότητα.

“Για να περάσουμε σε ένα τέτοιο μοντέλο, πρέπει να δούμε το πολιτικό πρόβλημα. Μπορεί αυτό να συμβεί με δημόσιες δαπάνες Υγείας στο 6% του ΑΕΠ, όταν στις νότιες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 7,3% του ΑΕΠ και στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 8,9% του ΑΕΠ;”, διερωτήθηκε.

Ζήτησε, επίσης, να συζητήσουμε ανοικτά εάν θέλουμε τον ιδιωτικό τομέα και ποιον ρόλο πρέπει να έχει. “Να υπάρχει ενιαίο πλαίσιο δεδομένων μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα”, είπε..